Grantis

A nyugdíj előtakarékosság megszüntetésének a menete

Mi a helyzet akkor, ha a nyugdíjjogosultság előtt szeretnénk valamiért megszüntetni valamelyik nyugdíj előtakarékossági megoldást. A Grantis szerint a nyugdíjbiztosítás például bármikor megszüntethető, azonban erre külön adózási szabályok is vonatkoznak. Tehát érdemes alaposan átgondolni, hogy melyik megtakarítási formát választjuk a három közül. Ez esetben a rendelkezésünkre áll a már említett nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és az önkéntes nyugdíjpénztár.

Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, amelyek alapján el lehet dönteni, hogy melyik jelenti a megfelelő választást. A döntést egyáltalán nem szabad a véletlenre bízni, sőt, érdemes előtte egy szakemberrel is tárgyalni ebben a témában, mert így minimalizálható a valószínűsége annak, hogy egyszer a megszüntetésre kerül a sor. Pedig előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva úgy döntünk, feltörtjük a nyugdíj-előtakarékosságot vagy megszüntetjük azt. Ez esetben az adózással kell számolni.

A felsorolt három opció közül kettő esetében az addig jóváírt adókedvezmény 120% vissza kell fizetni, amennyiben az előtakarékosság feltörése a nyugdíjba vonulás előtt történik. Érdemes részletesen végigmenni azokon a szabályokon, amelyek jelenleg az előtakarékossági megoldások megszüntetésére vonatkoznak. A nyugdíjbiztosítás például akármikor megszüntethető, de nem éri meg azért felvenni a pénzt, ha már úgysem tudjuk fizetni a megtakarítást. Lehetőség van díjszüneteltetést igényelni, így 1-2 évig nem kell befizetni az adott összeget.

De a díjcsökkentés is segíthet a dolgon. Végső esetben díjmentesítés is igényelhető, ami befagyasztást jelent. Nem kell tovább fizetni, nem jár az adókedvezmény, elleneben az addig gyűjtött pénz továbbra is hozamot termel. A nyugdíjpénztár esetében már más a helyzet. Ezt ugyanis nem lehet megszüntetni az első 10 évben. Ha nem kerül kifizetésre a tagdíj, az büntetést von maga után, ami levonásban nyilvánul meg. A NYESZ viszont bármikor megszüntethető, viszont adózni kell az addig keletkezett hozamért. Amennyiben nem keletkezett hozam, akkor kivételkor nem kell adót fizetni.

spacer