tompalátás kezelése

Amit a tompalátás kezeléséről tudnod kell

Ha az agy, a szem és a látóidegek gyermekkorban nem tanulják meg feldolgozni a környezetből érkező vizuális ingereket és ezért az egyik vagy akár mindkét szemen nem alakul ki megfelelő látóélesség, azt tompalátásnak nevezzük. Ha időben diagnosztizálásra kerül a betegség, akkor gyermekkorban még szemüveglencse takarással megerősíthető a gyenge szem. A drnagymihaly.hu weboldalon erre is kitérnek. Sajnos, felnőttkorban ez a látásprobléma már nem kezelhető.

Gyerekeknél azonban igen, mégpedig úgy, hogy takarásos módszerrel letakarják a jól látó szemet, ezzel kényszerítve munkára a gyengén látó szemet. Tanácsos figyelni a jelekre, mert a gyengén látó szem kezelés nélkül örökre úgy marad. Különböző mértékű lehet a tompalátás, súlyos esetben előfordulhat, hogy az agy teljesen figyelmen kívül hagyja az egyik szemből érkező információkat. Felnőtt korban elvégezhető szürkehályog és látásjavító lencseműtét, de tompalátás esetén csak olyan látásélességet lehet elérni ezzel, ami legjobb látásként szemüveggel is kihozható.

Ezért a szülőknek nagyon figyelniük kell a gyermekükre és bármilyen látásproblémát észlelnek, azonnal szakorvos ajánlott fordulniuk. Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvoshoz érdemes bejelentkezni, ha a szemeiddel vagy a gyermeked látásával van valamilyen probléma. A tompalátás kezelése nehéz, hosszú, sok kitartást igénylő feladat, úgy a gyermeknek, mint a szülőnek. Ez a munka azonban meghálálja magát később, amikor a gyerkőc nem lesz hátrányban a továbbtanulás, jogosítványszerzés terén, illetve számtalan élethelyzetben.

Szülőként az a feladatunk, hogy megadjuk az esélyt gyermekünknek az egészséges életre. De vigyázni kell, mert a tompalátás kezelése versenyfutás az idővel, hiszen kamaszkorra, vagyis 14 éves kor után már túlhaladtad az optimális időt! A portálon minden információt megtalálsz a tompalátásról, amiket érdemes elolvasnod, hogy felismerd a betegség tüneteit. Emellett megismerheted az összes elérhető szemműtét típust, valamint a rendelő elérhetőségeit is, ha időpontot szeretnél kérni.

spacer