Életmód

Az extrém sportok nem mindennapi kitartást igényelnek

Napjainkban egyre több a sportrajongó, kimondottan menő életformának számít, ha valaki figyel a testére, az erőnlétére és a bevitt táplálékra is egyben. Mindenki jól akar kinézni a média sugallatára és be kell látni, hogy ezt csak rendszeres sportolással érhetjük el. Vannak, akik szintet léptek és már nem elégednek meg egy cross fit órával, mert sokkal többre vágynak, több adrenalinra. Ezek a személyek az extrém sportok szerelmesei. Ez a sportirányzat igen nagy fejlődésen ment át az évek során, már nem csupán a magas sziklaugrás vagy a bungee jumping tartozik bele ebbe a kategóriába. Vannak olyan különlegességek, amelyek hallatán elcsodálkozunk és nem vagyunk biztosak a létezésében.

Bivak – extrémen egyszerű

De olyanok is akadnak, akik a hétköznapok szorításából kiszakadva, maguk mögött hagyják a társadalmat és néhány napra eggyé válnak a természettel. A természetjárók körében egyre népszerűbb tevékenység a bivakolás, ami kalandos élményt nyújt azoknak, akik szeretik a szabadban töltött időt és annak közelségét. A bivak szó jelentése átmeneti szállás- vagy táborhely, ami lehetőséget kínál az éjszakai pihenésre. A bivak során átélhetjük a túlélés izgalmait, megtapasztalhatjuk a természet erejét és szépségét. Egyik nagy előnye, hogy teljesen alkalmas az igazi kikapcsolódásra, távol a társadalomtól. A modern életvitelünk sokszor elszakít minket a természettől, a bivak során viszont újra közelebb kerülhetünk hozzá. A friss levegőn való tartózkodás, a csillagos ég látványa és az erdei hangok mind hozzájárulnak, hogy új energiát kapjunk és feltöltődjünk pozitív gondolatokkal. Nem csupán fizikai, de lelki szempontból is jótékony hatása lehet. Alkalmas a stressz levezetésére, a nyugalom megtapasztalására.

A mindennapi rohanástól és a városi zajtól távol alkalmunk adódik arra, hogy tiszta fejjel gondolkodjunk, önmagunkra figyeljünk és így újult erővel térhetünk vissza a hétköznapok forgatagába. Hogy mi ebben az extrém? A teljes kiszolgáltatottság, hiszen nincs semmilyen fedél a fejünk fölött, mint egy sátorozás alkalmával. Éppen ezért, ezt az „extrém“ tevékenységet ajánlott előbb ismert terepen, környezetben elkezdeni. Nemcsak azoknak ajánlott, akik szeretik a kihívásokat és a természet közelségét, hanem mindazoknak, akik szükséget éreznek a feltöltődésre és az elvonulásra. A városi élet zajától elfáradt embereknek különösen ajánlott a bivakolás, hiszen segíthet abban, hogy újra megtalálják az egyensúlyt és a harmóniát önmagukkal és a világgal. Erősíti a természettel való kapcsolatot és segít az önismeret fejlesztésében. A csendes környezetben lehetőségünk nyílik arra, hogy megfigyeljük gondolatainkat, érzéseinket és jobban megismerjük önmagunkat. Egyfajta spirituális tapasztalat is lehet, ami segíthet abban, hogy tisztább rálátásunk legyen az életünkre és az életcéljainkra.

spacer

Mi a tartós fogyás titka?

Büszke lehet magára az, akinek sikerül megszabadulnia a plusz kilóktól. De meddig és miként tartható fent ez az állapot? A tartós fogyás titkát sokan szeretnék megfejteni és rendszerint valami különleges diétától várják a megváltást, vagy valamilyen csodaszer rendszeres alkalmazásával szeretnék tartani a súlyukat.

Ne a folyamatos koplalás legyen a cél. Ezzel csak sanyargatjuk a testünket és előbb-utóbb úgyis feladjuk, ami után elkezdnünk egyre sűrűbben „bűnözni“ valamilyen nyalánksággal.

spacer

A nagytestű kutyák főbb jellemzői

Amennyiben Ön is azon morfondírozik, hogy konkrétan milyen kutyafajta lenne a legelőnyösebb, érdemes néhány fontos szempontot mérlegelni, elsősorban az állat méretére vonatkozóan. Hogy mindjárt az egyik legnépszerűbb kategóriával kezdjük, itt vannak a nagytestű kutya különböző fajtái.

Egyértelmű, hogy a legtöbb jövendőbeli gazdinak ezek a kutyusok jutnak eszükbe, ami talán nagyban annak is köszönhető, hogy az amerikai filmekben erre láttunk több példát. Ha egy családot képzelünk el, ráadásul gyerekekkel, a nagytestű kutya a legalapvetőbb választás. Rendszerint sokkal nyugodtabb természetűek, mint a kisebb állatok, habár muszáj átgondolni a mozgásigényüket és a hely szükségességét, amit be kell biztosítani a mindennapokban.

spacer