extrém sportok

Az extrém sportok nem mindennapi kitartást igényelnek

Napjainkban egyre több a sportrajongó, kimondottan menő életformának számít, ha valaki figyel a testére, az erőnlétére és a bevitt táplálékra is egyben. Mindenki jól akar kinézni a média sugallatára és be kell látni, hogy ezt csak rendszeres sportolással érhetjük el. Vannak, akik szintet léptek és már nem elégednek meg egy cross fit órával, mert sokkal többre vágynak, több adrenalinra. Ezek a személyek az extrém sportok szerelmesei. Ez a sportirányzat igen nagy fejlődésen ment át az évek során, már nem csupán a magas sziklaugrás vagy a bungee jumping tartozik bele ebbe a kategóriába. Vannak olyan különlegességek, amelyek hallatán elcsodálkozunk és nem vagyunk biztosak a létezésében.

Bivak – extrémen egyszerű

De olyanok is akadnak, akik a hétköznapok szorításából kiszakadva, maguk mögött hagyják a társadalmat és néhány napra eggyé válnak a természettel. A természetjárók körében egyre népszerűbb tevékenység a bivakolás, ami kalandos élményt nyújt azoknak, akik szeretik a szabadban töltött időt és annak közelségét. A bivak szó jelentése átmeneti szállás- vagy táborhely, ami lehetőséget kínál az éjszakai pihenésre. A bivak során átélhetjük a túlélés izgalmait, megtapasztalhatjuk a természet erejét és szépségét. Egyik nagy előnye, hogy teljesen alkalmas az igazi kikapcsolódásra, távol a társadalomtól. A modern életvitelünk sokszor elszakít minket a természettől, a bivak során viszont újra közelebb kerülhetünk hozzá. A friss levegőn való tartózkodás, a csillagos ég látványa és az erdei hangok mind hozzájárulnak, hogy új energiát kapjunk és feltöltődjünk pozitív gondolatokkal. Nem csupán fizikai, de lelki szempontból is jótékony hatása lehet. Alkalmas a stressz levezetésére, a nyugalom megtapasztalására.

A mindennapi rohanástól és a városi zajtól távol alkalmunk adódik arra, hogy tiszta fejjel gondolkodjunk, önmagunkra figyeljünk és így újult erővel térhetünk vissza a hétköznapok forgatagába. Hogy mi ebben az extrém? A teljes kiszolgáltatottság, hiszen nincs semmilyen fedél a fejünk fölött, mint egy sátorozás alkalmával. Éppen ezért, ezt az „extrém“ tevékenységet ajánlott előbb ismert terepen, környezetben elkezdeni. Nemcsak azoknak ajánlott, akik szeretik a kihívásokat és a természet közelségét, hanem mindazoknak, akik szükséget éreznek a feltöltődésre és az elvonulásra. A városi élet zajától elfáradt embereknek különösen ajánlott a bivakolás, hiszen segíthet abban, hogy újra megtalálják az egyensúlyt és a harmóniát önmagukkal és a világgal. Erősíti a természettel való kapcsolatot és segít az önismeret fejlesztésében. A csendes környezetben lehetőségünk nyílik arra, hogy megfigyeljük gondolatainkat, érzéseinket és jobban megismerjük önmagunkat. Egyfajta spirituális tapasztalat is lehet, ami segíthet abban, hogy tisztább rálátásunk legyen az életünkre és az életcéljainkra.

Extrém kalandok csendes vizeken – SUP vásárlás

A part menti területek közelében, a vízi sportok közül ez az egyik legnépszerűbb tevékenység. A SUP vásárlás körültekintést igényel abban az esetben, hogyha még kezdőknek számítunk ebben a sportban, mivel a SUP deszkák, amik egyébként anyaghasználatukat tekintve teljesen eltérnek a „deszkától“, különböző formájúak és anyagúak lehetnek. A hobbi szintű felhasználás szempontjából, egy all-around változat lehet a jó választás. A SUP vásárlás alkalmával a versenyzők választását a „race“ deszkák jelentik, mivel ezek hosszúak és keskenyek, tehát gyorsabban siklanak a vízen. SUP vásárláskor a deszka szélessége is meghatározó. A széles típusok, jobban fekszenek a vízen, ezért ezekkel könnyebb elsajátítani az egyensúlyozást. Nagyon praktikusnak számítanak a felfújható változatok, mivel könnyűek, helytakarékosak és könnyen tárolhatóak. Ezekből mindenképp érdemes minőségit választani a SUP vásárláskor, mert strapabíróbbak és merevebbek.

Extrém sportok csodabogaraknak

Mi számít extrémnek a világ legérdekesebb sportjai közül? Elsősorban a vadvízi evezés, siklóernyőzés és mélytengeri búvárkodás sorolható az extrém sportok világába, de ismerünk olyan egyedi irányzatokat is, amelyekből versenyekre is lehet jelentkezni. A legérdekesebb az extrém vasalás, sakk boksz és a sajtgurítás. Ezekből még versenyeken is szerepelhetnek, akik igazán jól teljesítenek. A sajtgurításról nagyon sok videót lehet találni az interneten, amiket érdemes megszemlélni, mivel csak ezen a módon érthetjük meg, miért éri meg valakinek egyes extrém sportok művelése közben kockára tenni az életét vagy a testi épségét. Amint a mondás is tartja, minden ember az életével játszik az extrém sportok közben és megpörgeti a szerencsekerekét. Ebből kiindulva nem meglepő, hogy nagyon sok baleset történik napi szinten.

spacer