Egészség

A pajzsmirigy autoimmun betegség lelki okai – Egy komplex megközelítés

A pajzsmirigy autoimmun betegség lelki okai gyakran kerülnek szakértői vizsgálat tárgyává, hiszen az immunrendszer saját szervezetünk elleni fordulása nemcsak fizikai, hanem pszichológiai tényezőkkel is összefüggésben állhat. Ezen betegségek, mint a Hashimoto-tireoiditisz vagy a Graves-Basedow-kór, a testi tünetek mellett a lelki egyensúlyt is jelentősen befolyásolhatják.

A stressz, mint potenciális kiváltó tényező, fontos szerepet játszhat, hiszen hosszantartó feszültség esetén a szervezet stresszhormon-szintje megemelkedik, ami hozzájárulhat az autoimmun folyamatok elindulásához. Emellett a negatív életszemlélet, az alacsony önértékelés, vagy egy trauma is előidézheti vagy súlyosbíthatja az autoimmun pajzsmirigy betegségeket.

Fontos tehát, hogy a pajzsmirigy autoimmun betegségeinek kezelésekor a lelki okok feltárására is sor kerüljön. A betegek gyakran számolnak be arról, hogy a kezelések pszichológiai aspektusának megfelelő kezelése jelentős javulást eredményezhet a betegség fizikai megnyilvánulásaiban is. A stresszkezelő technikák, a pszichoterápia, vagy éppen a mindfulness gyakorlatok segíthetnek a betegeknek abban, hogy jobban kezeljék betegségüket.

Összefoglalva, a betegség lelki okainak feltárása elengedhetetlen része a komplex terápiás megközelítésnek, amely nemcsak a tünetek enyhítésére, hanem a betegség alapjainak megértésére is törekszik. A személyre szabott kezelési tervek így nemcsak a fizikai, hanem a lelki egészség helyreállítására is kiemelt figyelmet fordítanak.

spacer

Szemfenéki lézeres kezelés: minden, amit érdemes tudnod róla

A szemfenéki lézeres kezelés egy gyakran alkalmazott eljárás, amely számos szemészeti probléma javítására használatos. Ennek során a lézerfényt koncentráltan irányítják a szemfenék területére, hogy megszüntessék vagy enyhítsék az adott problémát. Ez lehet diabéteszes retinopathia, a szürkehályog, a retina szakadása és egyéb szemfenék rendellenesség is.

Mit kell még tudni erről az eljárásról? A www.budaiszemeszet.hu linkre kattintva ezt is megtudhatod. A szemfenéki lézeres kezelés során a lézerfény energiaforrásként szolgál, amely hőt hoz létre, és ezáltal pontosan célzott és kontrollált módon kezeli a problémás területet.

spacer

Női hormontorna: ilyen panaszok esetén segíthet az Aviva módszer

Általános tendencia, hogy nőgyógyászati problémákkal a hölgyek szakorvoshoz fordulnak, csak kevesen adnak esélyt a természetes módszereknek. Pedig ez nagy hiba, hiszen például a megfelelő mozgásformával remekül enyhíthetőek, akár meg is szüntethetőek egyes panaszok. A valtozasmuhely.hu weboldalon az ilyen esetekre is kitérnek. Nagyon sok nő szenved minden hónapban a fájdalmas menstruációtól, ami nagymértékben megkeseríti azokat az ominózus napokat.

Nem ritka továbbá a rendszertelen ciklus sem, de a ciszta, mióma, polip és a klimax tünetei is rendkívül kellemetlenek. Az Aviva tornagyakorlatok fókuszában áll különböző nőgyógyászati problémák megszüntetése. Egyensúlyba hozható ezekkel a hormonháztartás, enyhíthetőek a menstruációs fájdalmak, lehetővé válik a havi rendszerességű, fájdalommentes, normális vérzéssel járó 3-5 napos menstruáció elérése.

spacer

A gerincsérv kezelése – Milyen módszerek válhatnak be?

Vannak olyan ijesztő egészségügyi problémák, amiknél a bizonytalanság okozza a legnagyobb félelmet. Gerincfájdalom esetén talán benned is felmerült ez a kérdés: hogyan ismerhetem fel ha porckorongsérvem van? Nos, a betegség legfőbb tünete a fájdalom. Ez lehet állandósult vagy csak időnként felerősödő és az intenzitása is nagyban függ a helyzet súlyosságától. Általában a nyaki, illetve a deréktáji szakaszon jelentkezik erőteljesebben, ám a pontos diagnózis felállításához ez még természetesen nem elegendő.

Jellemző tünet még a zsibbadás és zavart érzékelés a végtagokban, ezt a porckorong által nyomott ideg okozza. Amennyiben felmerül a gyanú, úgy mindenképpen keressünk fel egy szakembert, aki egy átfogó vizsgálat keretében kideríti, hogy valóban erről van-e szó. Gyakorta képalkotó eljárások igénybevételére is szükség van ilyenkor, ám annak érdekében, hogy a megfelelő kezelést megkezdhessük, ez kardinális kérdés. Igazolt gerincsérv esetén a McKenzie módszer a legtöbb esetben rendkívül hatásos lehet.

spacer

Kinek ajánlott a proktológia?

Meg kell említeni, hogy az általános sebészet egyik szakterülete. A végbél betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik a proktológia. Ha hasmenést, véres váladékozást, szemölcsszerű elváltozást, viszketést, fájdalmat érez a végbél tájékán, akkor azonnal szakorvoshoz kell fordulni! Az aranyér nagyon sok embernél alakul ki. Népbetegségként tartják számon.

spacer
spacer

Melyik lehet a „legjobb” magán szemészet Budapesten?

Érthető, hogy mindenki azt az intézményt keresi, ahol a legjobb szolgáltatást kapja. De melyik lehet az? A Budai Szemészeti Központ (06 1 240 6334, 1126 Tartsay Vilmos u. 14.) weboldalán rengeteg pozitív vélemény olvasható. Érdemes egy kicsit jobban elgondolkodni azon, hogy miért fontos elolvasni ezeket a véleményeket. A mai kor embere az internet korában él, ahol nap mint nap sodródik az információk áradatában.

Minden vállalkozás, kisebb és nagyobb cég arra buzdítja, hogy az adott terméket és szolgáltatást vegye igénybe, mondván, hogy az a legjobb. Nincs ez másként az egészségüggyel sem, a magánrendelőkkel, központokkal. Teljesen reális képet viszont azoktól kaphatunk, akik már részt vettek valamilyen kezelésben. Akik őszinte beszámolóval tudnak szolgálni például egy lézeres szemműtét menetéről. Szülőként még nagyobb kihívás megtalálni azt az orvost, aki komoly szakértelem mellett képes megtalálni a közös hangot a gyerekkel a vizsgálatok ideje alatt.

spacer
spacer

MSM ízületi fájdalmak kezelésére

A fizikailag aktív emberek, akik figyelemmel kísérik az egészségüket, nem mindig csak arra törekednek, hogy a testüket jó formában tartsák, hanem a betegségek és sérülések megelőzésére is. Ők valószínűleg tudják, hogy mi az MSM és mire szolgál ez a kiegészítő. Hogy ez mindenki másnak is világos legyen, vizsgáljuk meg közelebbről ezt az anyagot! Először is nézzük meg, hogyan lehet megfejteni ezt a rövidítést! A hosszú név metil-szulfonil-metánt jelent.

spacer

Közismert és hatásos természetes potencianövelő ételek

Amennyiben otthonosan mozgunk a konyhában, akkor érdemes kicsit háttérbe szorítani a különféle kész- és gyorsételeket, a tradicionális típusokkal szemben. A minőségi alapanyagokból készült finomságok nagyon jó hatással vannak a fizikai erőnlét megőrzésére minden szinten. Ha kicsit jobban utánajárunk, akkor gyorsan megismerhetjük, hogy melyek azok a természetes potencianövelő ételek, amelyekkel fokozhatjuk a teljesítőképességünket az ágyban.

spacer