száraz köhögés

A száraz köhögés igen káros

Sok akut betegség okozhat ismétlődő köhögést, de ez néhány nap vagy esetleg hét alatt elmúlik. De vajon a szűnni nem akaró száraz köhögés oka mi lehet? Ez ugyanis komoly aggodalomra adhat okot, ezért nem is szabad figyelmen kívül hagyni. Ha hosszabb időn keresztül fennáll ez a probléma, akkor egyéb egészségügyi gondokat is hozhat, például alvászavarokat, kimerültséget és vizelet-inkontinenciát. Bár mindenkinél előfordulhat alkalmi jelleggel a száraz köhögés, de ha sehogy nem akar elmúlni, tudnunk kell, hogy ez nem légzőszervi megbetegedés figyelmeztető jele lehet. Voltképpen a szervezet arra használja a köhögést, hogy megtisztítsa a tüdőt és a légutakat az irritáló anyagoktól.

Amikor valamilyen, légzőszervet érintő betegségünk van, akkor váladékot köhöghetünk fel. Ezzel ellentétben, a száraz köhögés során éppen csak vagy egyáltalán nem termelődik váladék. A nagyon erős köhögés egy idő után megterhelheti a tüdőt és a mellkas izmait, ami mellkasi vagy torokfájdalmat eredményezhet. A jelenség hatékony kezelés nélkül nagyon negatívan befolyásolhatja az életminőséget. Az erős, kellemetlen köhögés megszakítja az alvást, emiatt az érintett fáradt és ingerlékeny lesz, romlik a koncentrációja és a munkateljesítménye. Tehát egyszerűen nem szabad halogatni a kezelést, mert lehetetlenné teszi az életünket a száraz köhögés.

 

A száraz köhögés egyéb kiváltó okai

Többek között, a savas reflux is okozhatja ezt a problémát, ugyanis, ha a gyomor savas tartalma visszajut a garatba és a gégébe, netalán bekerül a légutakba, az köhögési ingert válthat ki. Az influenza, megfázás, különböző fertőzések általában nedves köhögést eredményeznek és tudjuk, hogy eltarthat egy jó ideig, amíg megszűnik a légúti fertőzés okozta gyulladás. Ebben az időszakban fokozottan érzékeny lehet a tüdő és a légutak a belélegzett irritáló anyagokra, ami torokviszketést idézhet elő és száraz köhögést hozhat. Továbbá, a szénanátha irritálhatja a szemet és az orrot, de ha érinti a torkot is, akkor köhögés alakul ki.

Ezt előidézheti állati szőrrel vagy porral szembeni érzékenység és abban az esetben, ha az allergén folyamatosan a közelben van, tartóssá válhat a száraz köhögés. Létezik még az úgynevezett pszichogén köhögés is, ami mögött nincs testi betegség, gyakran észre sem veszi ezt az érintett. Jellemzője az ilyen típusú köhögésnek, hogy alvás közben elmúlik. Vannak, akik stresszes helyzetben köhögnek, mivel a légzésünk felületessé válik a szorongás hatására, ami kiválthatja a köhögési reflexet. Előfordul, hogy a száraz köhögés megszüntetése érdekében, a mögöttes problémát kell kezelni.

A száraz köhögés egyéb okai és kezelése

Nőknél még a menopauza is előidézheti ezt a köhögést, mert a változókorban csökken az ösztrogénszint, ami kiszáríthatja a légutakat körülvevő nyálkahártyát, így okozza a kellemetlen tüneteket. Súlyos esetekben a száraz köhögés tüdőrákot jelezhet, ez nem múlik el és idővel változhat vagy fájdalmasabbá válhat. Persze egyéb szimptómái is jelentkeznek ennek a súlyos betegségnek, mint például a légszomj, zihálás, mellkasi fájdalom, rekedtség, megmagyarázhatatlan fogyás, valamint a vér felköhögése. Szívelégtelenség jele is lehet a száraz köhögés.

Ennek okozója a tüdőben felgyülemlett folyadék, ami olyankor jelentkezik, ha a szív nem pumpál megfelelően. A szívproblémák miatt fellépő köhögés éjszaka gyakran súlyosbodik. A felsoroltakon kívül, egyéb tényezők is eredményezhetik a köhögést. Ilyen az allergia, krupp, például magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek, hörgő- és tüdőgyulladás, dohányzás, gégehurut, a hangszalag működésének zavari, szamárköhögés, cisztás fibrózis, tüdőembólia, tuberkulózis stb.

 

 Mit tudunk tenni száraz köhögés ellen?

Ez az egészségügyi probléma nagyon bosszantó, úgy a betegnek, mint a környezetének. Ha az oka ismert, akkor az alapprobléma kezelése biztosítja az esélyt a köhögés megszüntetésére. Különösen hasznos lehet a kellemetlen tünetek csillapítására a hagyományosan torokfájás enyhítésére használt méz. Ez nyugtatja a torkot és védőréteget képez a torok hátsó részét bélelő szöveteken. Természetesen magas minőségű, lehetőleg házi mézet érdemes használni, mert az a legjobb. A megfelelő mennyiségű folyadék napi bevitele szintén fontos, mert a kiszáradt nyálkahártya csak tovább fokozza a problémát.

Ajánlott naponta 3 alkalommal gargarizálni sima vízzel, mert így megszabadulhatunk a szájban és a torokban lévő baktériumoktól. Elősegítik a nyáltermelést a köhögés elleni cukorkák is, sőt, vannak olyanok, amelyek a torkot nyugtató gyógynövényeket tartalmaznak. Száraz köhögés ellen bevethető a gyömbér is, ami ellazítja a légutak sima izmait, valamint erősíti az immunrendszert. A kakukkfű szintén hatásos lehet, illetve a C-vitamin. Bizonyos vizsgálatok kimutatták, hogy a csokoládéban található teobromin elnyomhatja a vagus ideg aktivitását, ami köhögést okoz. A gőz belélegzése is redukálhatja a száraz köhögést. A párásító használata azért ajánlott, mert nedvességet juttat a levegőbe, ezzel harcolhat a köhögés ellen. Az aktív és a passzív dohányzást is kerülnie kell az érintettnek. Ha 8 hétnél tovább tart a száraz köhögés, feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

spacer