Hagyomány

Tavaszi magyar népszokások – 2. rész

Március 18-21 között a Sándor, József és Benedek napi népszokásokon volt a hangsúly. Számos szokás és hiedelem kapcsolódik ezekhez a napokhoz. Vannak olyanok, amelyeket minden magyarlakta területen ismertek, mások pedig csak egyes helyekre voltak jellemzőek. Ezek a napok azért annyira fontosak a népi hiedelemvilágban, mert a nép ezeket a napokat a tavasz végső győzelmének tartotta. Vége a télnek, kezdődhet az árpa és a zab vetése. József napja kiemelkedik ezek közül, hiszen ekkor kezdenek el dalolni a madarak, ekkor indul meg a természet igazán.

 

 

Kiosztja nekik a sípokat ezen a napon Szent József, de az első szántás, valamint az év első nagyobb vására is ehhez a naphoz kötődik. Március 25-én rengeteg szokás kapcsolódott a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez. Ez a termékenység nagy ünnepe, Krisztus fogantatásával kapcsolják össze ezt a napot. Már ez a szép név is jelzi a legfontosabb szokást, vagyis a gazdák ezen a napon oldották a kisfákat abban a reménységben, hogy a termés a Máriáéhoz hasonló gazdagságú lesz. Nem mindig kezdhették el a metszést a fagy miatt, de jelképes vágásokat így is ejtettek.

 

spacer

Tavaszi magyar népszokások – 1. rész

A tavaszi népszokások a magyar nyelvterületen egyértelműen a nagyböjttel kezdődtek, amelyik a kötelező önmegtartóztatásról szól, a Jézuséhoz hasonlóan. Ilyenkor a társas tevékenységek sem maradtak ki, amelyek leginkább a tavasz öröme közül teltek. A szentnek tartott negyven napot játékokkal tették színesebbé, a fiúk fogócskázással, amit „kásának” neveztek, a legények „mancsózás” nevű ütős játékkal szórakoztak vagy köcsögdobálással, de a játékok között ott volt a „pilikézés” és a „szederindázás” is.

spacer

Fontosabb téli népszokások – 3. Rész

Karácsony után sincs vége a népszokásoknak, hiszen István, valamint János napjához is számos érdekesség kötődik (december 26. és 27.). A szentek napjaihoz leginkább gyógyító szokások kapcsolódtak, főleg János napján volt népszerű rengeteg ilyen népszokás. Ilyenkor szenteltek például bort a templomban, ami orvosságként szolgálhatott a következő év bármelyik napján. December 28-án az aprószentekkel kapcsolatos hagyományokról kell szót ejteni, mivel számos szokás volt a korbáccsal kapcsolatos, amellyel a betegségeket űzték el, leginkább a kelésekre fektettek nagy hangsúlyt ilyenkor.

 

spacer

Fontosabb téli népszokások – 2. rész

December 7-én van Ambrus napja, amihez szintén kötődnek érdekes népszokások. Ambrust védőszentjüknek tekintették a méhészek, valamint a mézeskalácsosok. A legenda úgy tartja, hogy Ambrus ajkait méhek zümmögték körül a születésekor, emiatt alakult ki az elhíresült ékesszólása, ami hallgatói számára „mézédes” volt. December 13-án Luca napja van, ezen a napon számos érdekes népszokást találunk a magyar nyelvterületen is. Természetesen leginkább a hiedelmek ismertek ezzel a nappal kapcsolatban, azonban népszokásokat is feljegyeztek, amelyek ehhez a naphoz kapcsolódnak.

spacer

Fontosabb téli népszokások – 1. rész

A magyar nép rendkívül sok hagyománnyal rendelkezik. Minden évszakban számtalan különböző kisebb-nagyobb hagyomány létezik, aminek egy részét ma is gyakorolják. Rengeteg eltűnt az idő folyamán, másokat pedig ma is előszeretettel elővesznek. A tél annak ellenére, hogy egy hideg évszak, az egyik legmozgalmasabb ilyen tekintetben. Huszonkét fontosabb napot számlálunk a hideg évszakban, amelyek mindegyikéhez a népszokások rengetege kötődik. Vannak olyanok, amelyeket csak egy adott kisebb közösségen belül ünnepelnek, de olyanok is, amelyeket a magyarság a világ minden táján szívesen gyakorol.

 

spacer

A hagyomány szó jelentése

A hagyomány általában az olyan cselekvéseket jelenti, amelyek megmaradtak az elődök örökségéből, ezáltal pedig nemzedékről nemzedékre továbbra is élnek, így fontos részévé válnak az adott közösségnek. Az ilyen típusú cselekvéseket egy adott társadalom tagjai a szociokulturális örökség alapján végeznek, vagy készítenek, ami azt jelenti, hogy az egyén beleszületik egy adott kultúrába, társadalomba, csoportba, aminek hagyományait tovább tudja ápolni, gyakorolni.

spacer