proktológia

Kinek ajánlott a proktológia?

Meg kell említeni, hogy az általános sebészet egyik szakterülete. A végbél betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik a proktológia. Ha hasmenést, véres váladékozást, szemölcsszerű elváltozást, viszketést, fájdalmat érez a végbél tájékán, akkor azonnal szakorvoshoz kell fordulni! Az aranyér nagyon sok embernél alakul ki. Népbetegségként tartják számon.

Belsőleg és külsőleg egyaránt jelentkezhet. A belső aranyér a legtöbb esetben nem okoz fájdalmat, viszont a székletürítésnél vérzés tapasztalható. A kialakulásáért a helytelen táplálkozás, az elhízás, a hormonális változás, illetve a kötőszöveti gyengeség a felelős. A proktológia rendelés alkalmával sor kerül a fizikális és a műszeres vizsgálatokra.

Tisztában kell lenni azzal, hogy milyen előkészületek szükségesek az analízis leadása előtt. A szakorvossal beszéljen nyíltan és tartsa be az utasításait! A proktológia vizsgálat típusa és időtartama függ a probléma mértékétől. Ha időben derül ki a kellemetlenség, akkor egyszerűbb terápiás módszert javasolnak.

spacer