porckorongsérv

A gerincsérv kezelése – Milyen módszerek válhatnak be?

Vannak olyan ijesztő egészségügyi problémák, amiknél a bizonytalanság okozza a legnagyobb félelmet. Gerincfájdalom esetén talán benned is felmerült ez a kérdés: hogyan ismerhetem fel ha porckorongsérvem van? Nos, a betegség legfőbb tünete a fájdalom. Ez lehet állandósult vagy csak időnként felerősödő és az intenzitása is nagyban függ a helyzet súlyosságától. Általában a nyaki, illetve a deréktáji szakaszon jelentkezik erőteljesebben, ám a pontos diagnózis felállításához ez még természetesen nem elegendő.

Jellemző tünet még a zsibbadás és zavart érzékelés a végtagokban, ezt a porckorong által nyomott ideg okozza. Amennyiben felmerül a gyanú, úgy mindenképpen keressünk fel egy szakembert, aki egy átfogó vizsgálat keretében kideríti, hogy valóban erről van-e szó. Gyakorta képalkotó eljárások igénybevételére is szükség van ilyenkor, ám annak érdekében, hogy a megfelelő kezelést megkezdhessük, ez kardinális kérdés. Igazolt gerincsérv esetén a McKenzie módszer a legtöbb esetben rendkívül hatásos lehet. A gyakorlatok célja ilyenkor a porckorongok megfelelő pozícióba történő visszaillesztése, ezzel ugyanis enyhíteni lehet az becsípődött idegre ható nyomást, ami a panaszok nagy részéért felelős. A hatásos megoldás egyénenként és esetenként változó, emiatt egy alapos mozgásvizsgálat előzi meg, ami során a szakember pontosan meg tudja határozni mi szükséges a javulás érdekében. Ezt követi a tanulási szakasz, amikor elsajátítjuk a helyes testtartást és a megfelelő mozdulatokat, amiket aztán az előírásoknak megfelelően, napi szinten alkalmazunk.

Szükség esetén ez a módszer manuálterápiával is kiegészíthető. Amennyiben precízen végrehajtjuk az előírtakat, már pár alkalom után jelentős előrelépést figyelhetünk meg. A tünetek megszűnésével azonban még nem ér véget a feladatunk. Fontos ugyanis, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a porckorongsérv ne újuljon ki. Ezt egyrészt rendszeres testmozgással érhetjük el, ám emellett kiemelten fontos azoknak az izmoknak az erősítése is, amelyek a gerinc tartásáért felelősek.

spacer