Ellenállnak a körülményeknek az autófestékek

Egy autó színe a jármű lelkét tükrözi. Sok gépjármű tulajdonos ezért is olyan tisztelettudó a festési folyamat során. Kiválasztják a tónust és megpróbálnak minden millimétert lefesteni. De sajnos sokan ilyenkor még mindig problémákba ütköznek. Ugyanis a szín mellett, az autófestékek megfelelő típusát is ki kell választania.

Többféle bevonat létezik, többek között akrilfestékek, zománcok, lakkok és mások. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért fontos az autóhoz legjobban illőt választani. Az akrilfestékeket például viszonylag könnyű felvinni, de nem olyan tartósak, mint más típusú autófestékek. A lakkok további védelmet nyújtanak, de alaposabb felület előkészítést igényelnek a felvitel előtt.

A választáskor azt is figyelembe kell venni, hogy milyen körülmények között használják az autót. Ha olyan területen, ahol zord az éghajlat, gyakran esik az eső és havazik, akkor olyan bevonatra van szükség, ami jó védelmet nyújt a korrózió és az oxidáció ellen. Piszkos körülmények közötti gyakori közlekedésnél pedig a könnyen tisztítható autófestékek teljesítenek a legjobban.

Az autófestékek nemcsak szép megjelenést kölcsönöznek az autónak, hanem megvédik azt a korróziótól és az idő előtti tönkremenéstől is. A gépkocsi üzemeltetési gyakorlat kimutatta, hogy a karosszéria korróziója elleni küzdelem leghatékonyabb módja a minőségi festékek használata és a kiegészítő korróziógátló kezelés. A festékkel történő ápolásra vonatkozó ajánlások teljesítése lehetővé teszi, hogy az autó mindig jó megjelenésű maradjon.

A személygépkocsik festésére szolgáló bevonatok megkülönböztető tulajdonságai a gyönyörű színek sokfélesége, a fokozott fényesség és a dekoratív megjelenés megőrzése a hosszú távú működés során, különböző éghajlati körülmények között. Az autófestékek fevitele egyszerű és nem időigényes, ráadásul pénzt takarít meg.

Az ilyen bevonatok egyenletesen kerülnek fel a felületre, gyorsan száradnak (2-3 perc), ami lehetővé teszi, hogy a második festékréteget szinte azonnal felvigye. Ennek a technikája meglehetősen egyszerű, és nem igényel különleges készségeket. Ha egy kis területet kell lefedni egy nehezen hozzáférhető helyen, az aeroszolos festékek jelentik a legjobb megoldást.

De a népszerű autófestékek között jelentős helyet foglalnak el az akrilfestékek is. Ezeket meglehetősen kedvező áron lehet megvásárolni, ugyanakkor könnyen alkalmazhatóak, ellenállnak a vegyszereknek és a különböző mechanikai sérüléseknek, lehetővé teszik, hogy sima és fényes bevonatot kapjon. Az ilyen autófestékek fényességének fokozására és a szín mélységének megadására lakk használata lehetséges.

Autófestékek változatos áron

A megfelelő bevonat kiválasztása fontos lépés ahhoz, hogy egy gépjármű jó állapotban maradjon, és úgy nézzen ki, mintha új lenne. Az autófestékek kiválasztása ijesztő feladat lehet, különösen, ha valaki nem tudja, mire kell odafigyelni. Minden autónak megvan a maga egyedi színe, ami megfelel a márkának és a modellnek.

Amikor a járműhöz festéket választunk, ezt a tényezőt figyelembe kell vennie. Az autó színét a színkód alapján lehet meghatározni, ami általában a jármű adataiban vagy a használati utasításban található. Ha nincs meg a színkód, egy autószervizben segítenek az autófestékek közüli választásban.

A szín mellett, a költségvetést is figyelemmel kell kísérni. Különböző árkategóriákban állnak rendelkezésre festékek, az olcsóbbtól a drágábbig. Fontos megjegyezni, hogy a drága termék nem mindig feltétlenül a legjobb. Érdemes olyat választani, ami megfelel az igényeknek és a költségvetésnek. Ha valaki nem bízik a saját képességeiben, jobb, ha szakemberhez fordul, aki segít eligazodni az autófestékek világában.

A gépkocsin használt festék minősége fontos szerepet játszik a jármű általános megjelenésében és hosszú élettartamában. A minőségi autófestékek nemcsak az autó megjelenését javítják, hanem megvédik azt az időjárás viszontagságaitól is, és így az hosszú éveken át megőrzi értékét. Mivel azonban rengeteg festékgyártó és termék áll rendelkezésre, az autótulajdonosok és a vásárlók nehezen tudják meghatározni egy adott bevonat minőségét.

Az autófestékek minőségének értékeléséhez az első lépés az összetevők vizsgálata. A kiváló minőségű termékek gyanták, pigmentek és oldószerek kombinációját tartalmazzák, amik együttesen egy szívós és tartós bevonatot hoznak létre. A felhasznált gyanta típusa határozza meg a festék keménységét, rugalmasságát és a vegyi anyagokkal, illetve az UV-sugárzással szembeni ellenállást.

A pigmentek adják a színt, az oldószerek pedig a festék felvitelét megkönnyítő közegként működnek. A felhasznált összetevők minősége nagymértékben eltérhet, egyes gyártók a költségek csökkentése érdekében nem megfelelő minőségű gyantákat és pigmenteket használnak. Ezek az autófestékek elsőre jó minőségűnek tűnhetnek, de idővel nagyobb valószínűséggel fakulnak, repedeznek vagy hámlanak, ami csökkenti a gépjármű általános értékét.

A bevonat minőségének értékelésekor olyan gyártókat érdemes keresni, akik kiváló minőségű összetevőket használnak, hogy az autófestékek hosszú távú védelmet és tartósságot biztosítsanak. A fenti kritériumok alapján a Color Flotta Kft.-ben, mint a kiváló minőségű festékek forgalmazójában nem fog csalódni.

spacer