Grantis

Mi az a nyugdíjbiztosítás? Egy részletes útmutató

Sokan szeretnék bebiztosítani magukat a nyugdíjas éveikre, hogy még véletlenül se szoruljanak a gyermekeik segítségére, de nem tudják, hogy ez ügyben merre induljanak vagy milyen lehetőségeik vannak. A Grantis weboldalán egy minden szempontra kitérő tájékoztatót olvashat el. A nyugdíjbiztosítás például nagyon jó választásnak bizonyul, mert egyike annak a három nyugdíjcélú öngondoskodási formának, amit a magyar állam is elismer és adójóváírással támogat.

Alapvetően egy életbiztosítási szerződés ez, amit azért kötünk meg a biztosítóval, hogy az ide befizetett pénzünk biztonságban legyen és gyarapodjon mindaddig, amíg elérjük a nyugdíjas éveket vagy bizonyos rokkantsági fokot. Az összeg, ami a nyugdíjbiztosításban összegyűl, kiegészíti az államtól kapott öregségi járulékot.

Az SZJA törvény is kitér a nyugdíjbiztosításra, ami olyan életbiztosításként határozza ezt meg, ami a biztosított nyugellátásra való jogosultságának megszerzése, legalább 40%-os mértékű egészségkárosodása, a szerződés létrejöttekor érvényes öregségi nyugdíjkorhatár elérése, illetve halála esetén teljesít a biztosított vagy a törvényes örökösei felé. Több szempontból is egyedi ez a konstrukció, aminek esetében az egyik legjelentősebb eltérés más nyugdíjcélú öngondoskodástól, hogy a nyugdíj-megtakarítás mellett, tartalmaz legalább egy, jellemzően halálesetre fizető kockázati biztosítást. Ugyanakkor, további kiegészítő biztosításokat is lehet kötni.

A nyugdíjbiztosítások két típusával találkozhatunk, a garantált hozamú, rendszeres díjas, ami a klasszikus vagy hagyományosként ismert. Itt a biztosító a nála befektetett pénzre garantált hozamot ígér. A másik változat a befektetési egységekhez kötött, vagyis unit-linked nyugdíjbiztosítás. Ennél a variánsnál a majdani nyugdíj összege attól függ, hogy a pénz milyen eszközalapokba kerül befektetésre. Van lehetőség nagy hozamok elérésére és az, hogy milyen befektetési alapokból állítja össze valaki a portfólióját, az a saját döntése. Bármelyiket választja, az biztonságot ad az idős éveire.

spacer