homloklebeny terápia

Mitől lett ilyen népszerű a homloklebeny terápia Budapesten?

Nagyon sok mozgásfejlesztési módszer létezik. Az egyik ilyen a homloklebeny terápia. A homloklebeny terápia népszerűsége azzal is magyarázható, hogy szinte minden korosztálynak tud segíteni. Miről is van szó pontosan, miért válik ez Magyarországon is egyre felkapottabbá a fiatalok és az idősek körében egyaránt?

Nos, ez egy igazán sajátos terápia, aminek során különféle mozgásos gyakorlatok segítségével ingerli a szakember a frontális lebeny területét. Egyáltalán nem véletlen, hogy ez van megcélozva, ugyanis ez egy több területet egyszerre aktiváló része a testnek.

Gondolni kell itt a gondolkozásra, mozgásra és a beszédre. A gyakorlatok által tanulási helyzetben is aktiválódnak az elsajátított és fejlesztett készségek. Ezeknek mindenképp érdemes esélyt adniuk azoknak, akik tanulási nehézségekkel találják szembe magukat, de autistáknak, ADHD-val küzdőknek is sokat segíthetnek.

Sőt, épp úgy beválnak a gyermekeknél, akárcsak a nagyon időseknél. Már 6 éves kortól el lehet kezdeni a gyakorlatokat. A felső korhatár pedig akár 100 is lehet. A tanulási nehézségek ebben az esetben nem a részképesség problémákat jelentik, hanem inkább a feladatok megtervezésének, megszervezésének, az automatikus tevékenységek összehangolásának nehézségét, hiányát.

Az autizmus és ADHD esetében egy kicsit más a helyzet. Ekkor a homloklebeny terápia nagymértékben segíthet a gondolkodást sokkal rugalmasabbá tenni. Pár órás gyakorlat után már megfigyelhető, hogy az illető személy sokkal tervezettebbé teszi a napirendjét és a viselkedése is sokkal kiegyensúlyozottabbá válik.

Például a budaimozgasfejlesztes.hu oldalon is megtalálható intézményben a foglalkozások 45 percet vesznek igénybe. Ezen idő alatt először nagyon szimpla, majd később sokkal komplexebb mozgásos feladatokkal néznek majd szembe a páciensek. A terápia alapgyakorlatai az Alapozó Terápia módszerben is megtalálhatók.

Mielőtt persze valaki elkezdhetné ezt, szükséges a személyes megbeszélés is a szakember és a páciens között. Gyermekek esetében a szülők is nagy segítséget nyújthatnak, hiszen ekkor ők is beszámolhatnak a tapasztalt gondokról. Természetesen kérdésekkel is lehet jönni, amire a szakértő mindig készséggel válaszol.

Print Friendly, PDF & Email
spacer

Leave a reply