szürkehályog műtét után

Miből állnak a szürkehályog műtét utáni kezelések?

A rutinbeavatkozásnak számító szürkehályogműtét emberek millióinak adja vissza a látását világszerte. Maga a lézeres kezelés biztonságos, nem jár fájdalommal, illetve nem tart tovább 10 percnél. Persze a műtét napja előtt számos vizsgálaton kell átesniük a pácienseknek ahhoz, hogy a lehető legideálisabb, személyre szabott kezelésben részesüljenek. Természetesen a szürkehályog eltávolítása után is időt kell adnunk a lábadozásra.

De mégis milyen mértékben kell átszerveznünk az operációt követő napokat, heteket, illetve mennyire komoly lemondással jár ez a részünkről? A szürkehályog műtét után körülbelül 1 hónap szükséges ahhoz, hogy kialakulhasson a végleges látása. Érdemes kellőképpen felkészülni erre az időszakra. Bár a lábadozás nem követel meg sok áldozatot a részünkről, a mihamarabbi felépülés érdekében, a műtét területének védelme fokozott relevanciát érdemel.

Az első és talán legfontosabb intelem, amit érdemes mindenképpen megfogadnunk, a nehezebb súlyok emelésére vonatkozik. Legalább 1 hónapon keresztül ne emeljünk néhány kilónál nehezebb tárgyakat, így a fizikai munkával is csak csínján bánjunk. Ugyanez vonatkozik a fokozott erőfeszítést igénylő sportokra is, különös tekintettel a vízi sportokra. Apropó, víz! A műtét után legalább 30 napig ne látogassunk szaunát és uszodát sem. 3 napig egyáltalán ne érje víz a szemkörnyékét és azután is csak óvatosan tisztálkodjunk. A hölgyek az első sminkeléssel legalább 2 hetet várjanak, az első hajmosással pedig 1 hetet.

A hajmosás alatt vigyázzunk, nehogy sampon kerüljön a szemünkbe! Mi a helyzet a vezetéssel? Nos, a volán mögé sem ajánlatos a műtétet követő első hétben ülni. A továbbiakban abszolút személyfüggő, hogy mikor nyerjük vissza az éleslátásunkat, hiszen vannak, akiknek már ez a csodás jelenség a második héten megtörténik, de olyan páciensek is akadnak szép számmal, akik csak 3-4 hét után nyerik vissza a jó látásukat. A végleges látásélesség, a tapasztalat szerint, az eljárást követő 6-ik héten áll be. Tehát elmondható, hogy nem bonyolult betartani ezeket.

spacer