Mikor alkalmazható az indukciós áramlásmérő?

Ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk határozni egy vezetéken átfolyó folyadék mennyiségét, precíz mérőműszerekre van szükségünk. Az egyik ilyen mérőműszer az indukciós áramlásmérő. Ezzel a készülékkel pontosan megmérhető az átfolyó folyadékok mennyisége.

Többféle áramlásmérő berendezés is létezik. Ezek a folyadékok különböző tulajdonságait használják a mérések során. Van, amelyik a mozgási energiáját használja, mások a térfogat-kiszorításos elv alapján végzik a méréseket. De olyan is akad, amelyik ultrahang segítségével állapítja meg az áthaladó folyadék mennyiségét.

Az indukciós áramlásmérő működése a folyadékok vezetőképességén alapul. A műszer által generált mágneses térben áthaladó folyadék elektromos energiát gerjeszt. A keletkezett elektromos áram erőssége arányos annak sebességével.

Tehát az elektromos áram erősségének ismeretében, egyszerűen kiszámolható a vezetéken áthaladó folyadékok sebessége és ezáltal a mennyisége is. Az indukciós áramlásmérő tehát csak olyan folyadékok esetében használható, amelyek elektromos vezetőképességgel rendelkeznek.

spacer