Önállóan játszható kártya gyerekeknek

A társasjáték egyik formája a kártyajáték. Viszont nem minden kártyajáték egyben társasjáték is. Létezik olyan kártya gyerekeknek, ami arra hivatott, hogy a csemete egymagában is játsszon és tanuljon általa.

Ilyen például a memóriajáték, amit lehet társakkal játszani ugyan, de hasonló fejlesztő és oktató hatást tud kifejteni akkor is, ha egyedül játssza azt a gyermek. Mellette szükség van arra, hogy a felnőtt vagy az oktató iránymutatást nyújtson a kártyajáték szabályainak betartásában, de nem feltétlenül kell jelen lennie akkor, amikor már a játékos ismeri a szabályokat.

Ugyanilyen kártyajáték lehet az asszociációkra alapozó kivitel. Ebben a legfőbb feladat, hogy egy bizonyos logikára alapozva társítania kell a megadott kártyákat.

Ez a kártya gyerekeknek segít abban, hogy két, látszólag független tárgy vagy esemény között felfedezze azt az összefüggést, amely által ez a két kártya kapcsolódik egymáshoz. Így tanítva a gyermeket arra, hogy a kártyán szereplő tárgyak a valóságban miként viszonyulhatnak egymáshoz.

spacer