Tévhitek a videokártyákkal kapcsolatban

Ne dőljön be a videokártya tévhiteknek!

Az emberek tudatában valami miatt az a gondolkodás épült be, hogy a nagyobb egyben jobb is. Persze vannak olyan dolgok, amik esetében így is van, de ez nem egy általános szabály.

A nagyobb ház is jó, de nem biztos, hogy ugyanezt gondolják, amikor annak takarítása vagy újítása előtt állnak. Ugyanez a helyzet az autó esetében is. Sokan szeretik a nagyteljesítményű gépkocsikat, csak sajnos gyakran későn döbbennek rá, hogy azoknak a fenntartása és karbantartása is jóval többe kerül.

Ilyen jellegű tévhitek számos más dolog mellett a videokártyákkal kapcsolatosan is keringenek a köztudatban. Ha megfigyeljük, az emberben kisgyerek kora óta benne van ez a gondolkodás, hiszen egy kisebb és nagyobb játék közül általában a nagyobbra esik a választása. Azonban vigyázni kell, mert sokszor az ilyen berögződések miatt hatalmas árat kell fizetni feleslegesen.

Gyakran olyan paraméterekkel rendelkező videokártyákat vásárolnak, amik nemhogy jobbá és gyorsabbá tennék a rendszerűket, hanem éppen ellenkezőleg lassítja azt. Ugyanis bizonyos esetekben tényleg igaz, hogy minél több memóriája van egy videokártyának, annál jobban fog működni a számítógépünk, illetve a játékok és különféle programok zökkenőmentesen futnak majd rajta.

Azonban mindehhez a memória nagysága nem elég, hiszen önmagában semmit sem ér. A rendszer sebessége nagyban függ a CPU felépítésétől, a memória típusától, illetve a memóriabusz szélességétől, tehát szükséges, hogy a felsorolt tényezők között kompatibilitás legyen. Általában az is tévedés szokott lenni, hogy az alacsonyabb kategóriás kártyákhoz GDDR5 memória helyett GDDR3-ból tesznek többet.

Azonban ennek semmi értelme, sőt felhasználói szempontból egyáltalán nem jó, hiszen az utóbbi memória meglehetősen lassítja a jobb kártyákat. A szakértők véleménye szerint, az alacsonyabb kategóriában előnyösebb a kevesebb, de gyorsabb memória, mint a nagyobb, de lassúbb. Mindenképpen érdemes kissé utána olvasni mielőtt bárki videokártya vásárlására adná a fejét, már csak azért is, hogy ne fizessen feleslegesen.

spacer